U utvrdi Stari grad u Đurđevcu u utorak je održana početna konferencija projekta Kuća podrške „Mali princ“, a ujedno je i potpisan ugovor o izgradnji objekta, čija je površina 560 kvadrata. Izvođač radova je GT Jura d.o.o. Virje.

Projekt je financiran u 100 postotnom iznosu iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ u iznosu vrijednom preko 14 milijuna kuna. Tim projektom korisnici će dobiti dnevni boravak kao i stambene zajednice te prostor za slobodno vrijeme.
Predsjednica Udruge Mali princ Kristinka Štefan kazala je kako udruga djeluje 20 godina te kako je želja da kao roditelji pruže najbolje uvjete svojoj djeci.
-Svakom od nas je lakše ako ima ljude uz sebe sa sličnim problemima, razmišljanjima i strepnjama. Briga za našu djecu ne smanjuje se završetkom škole i njihovim odrastanjem, oni ne odlaze od nas. Mi se za njih borim s još većim žarom i strepnjom, bez obzira kakvi nas drugi problemi snađu. -kazala je Štefan te podsjetila na razvoj udruge.
Istaknula je kako se novi, adekvatniji prostor činio kako utopija, ali je sve krenulo inicijativom tadašnjeg gradonačelnika, a danas predsjednika Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željka Lackovića.
-Novim prostorom dobit ćemo kvalitetnije uvjete za život naše djece, za kvalitetnije pružanje dosadašnjih socijalnih usluga kao što je poludnevni boravak, ali i nove socijalne usluge kao što je stanovanje uz podršku, psihosocijalna podrška i usluge individualnih terapije kao i mogućnost povećanja broja korisnika. -pojasnila je Štefan.
Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči istaknuo je kako ja zadovoljan što projekt dolazi u svoju završnu fazu, a što je pojasnila predsjednica Udruge. -Predviđeno je da gradnja bude gotova kroz godinu dana i da ćete u ovo vrijeme biti useljeni u novi prostor. O uspjehu govori i činjenica da je ovaj projekt jedan od 60 odobrenih, a od 500-ak prijavljenih. Čestitam svim projektnim partnerima, jer mi imamo sada tri takva objekta, a čija je ukupna vrijednost preko 40 milijuna kuna. -kazao je Janči.
Mladen Podravec, direktor tvrtke GT Jura d.o.o. Virje, kazao je kako je vrijednost radova preko 9 milijuna kuna. -Veselimo se izgradnji objekta i veselimo se budućoj suradnji. -kazao je Podravec.
Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković kazao je kako je Đurđevac socijalno osviješten Grad i zajednica koja pomaže osobama u potrebi. -Ovo radimo radi djece, za one koji možda nemaju onakvo djetinjstvo i odrastanje kakvo bi trebali imati. Zato zajednica treba učiniti sve da svi imaju jednake uvjete, a to je upravo ova kuća. – kazao je Lacković.
Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Đurđevac Daniel Rupić čestitao je udruzi na dobivenom projektu u sklopu kojega će dobiti moderan, adekvatan, lijep prostor za provođenje aktivnosti. -Ponosni smo i sretni da možemo kao partner biti dio ovog projekta. -rekao je Rupić.
Zamjenik župana Ratimir Ljubić također je uputio čestitke na projektu i kazao kako zajednica mora brinuti o onim najranjivijima. -Ovo je primjer drugim gradovima i drugim općinama kako brinuti za potrebite. – poručio je Ljubić.

Autor: prigorski.h